Naslovnica Uncategorized Proglašeni pobjednici na Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans

Proglašeni pobjednici na Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans

Ceremonija zatvaranja Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival (AJB DOC) održana je večeras u Sarajevu, a najboljima su dodijeljene nagrade i to Nagrada za najbolji film, Nagrada Programskog odjela AJB i Nagrada publike.

Nagrada žirija za najbolji film, „AJB Main Award”, podijeljena je između dva dokumentarna filma, „Zašto ropstvo? Zarobljena žena” u režiji Bernadett Tuza-Ritter i „Očevi i sinovi” u režiji Talala Derkija.

Filmu „Posao u Rusiji“ Peter Horky-ja dodijeljeno je „Specijalno priznanje”.

Programski odjel Al Jazeere Balkans je dodijelio nagradu „AJB Program Award” filmu iz takmičarske selekcije „Unuk”, novinara i dokumentariste Aleksandra Reljića.

Dodijeljena je i „Nagrada publike”, a najveći broj glasova dobio je film „Sve sa voljom” autorice Nerminke Emrić.

Na početku zvanične ceremonije zatvaranja AJB DOC Film Festivala, Montaser Marai u ime Al Jazeera Media Institutea dodijelio je certifikate učesnicima treninga za mlade autore pod nazivom „Snimanje istraživačkih dokumentarnih filmova s aktuelnim temama”, održanog pod vodstvom Al Jazeerinih iskusnih producenata i autora dokumentarnih filmova, Giovanni Ulleri i Eki Rrahmani.

Svih 29 učesnika, pored pomenutog treninga, pohađalo je i interaktivnu radionicu „Izazovi istraživačkog novinarstva u TV dokumentarizmu” koju su održali hrvatski producenati Tomislav Pulić i Robert Tomić Zuber.

Certifikati su dodijeljeni učesnicima iz: Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Na kraju se prisutnima prigodnim govorom obratio direktor Al Jazeera Documentary Chennel, Ahmed Mahfouz Nouh, nakon čega je uslijedila ponovljena projekcija filma „Arkanovo naslijeđe: Srpska mafija” francuskog reditelja Jerome Pierrata.

Tokom pet dana festivala u tri selekcije prikazana su 23 filma koje je pogledalo oko 3.000 gledalaca. Neki od fimova koji su prikazani na AJB DOC Film Festivalu uskoro će biti emitovani i u programu Al Jazeere Balkans.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...