Naslovnica Uncategorized Proglašeni pobjednici na Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans

Proglašeni pobjednici na Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans

Ceremonija zatvaranja Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival (AJB DOC) održana je večeras u Sarajevu, a najboljima su dodijeljene nagrade i to Nagrada za najbolji film, Nagrada Programskog odjela AJB i Nagrada publike.

Nagrada žirija za najbolji film, „AJB Main Award”, podijeljena je između dva dokumentarna filma, „Zašto ropstvo? Zarobljena žena” u režiji Bernadett Tuza-Ritter i „Očevi i sinovi” u režiji Talala Derkija.

Filmu „Posao u Rusiji“ Peter Horky-ja dodijeljeno je „Specijalno priznanje”.

Programski odjel Al Jazeere Balkans je dodijelio nagradu „AJB Program Award” filmu iz takmičarske selekcije „Unuk”, novinara i dokumentariste Aleksandra Reljića.

Dodijeljena je i „Nagrada publike”, a najveći broj glasova dobio je film „Sve sa voljom” autorice Nerminke Emrić.

Na početku zvanične ceremonije zatvaranja AJB DOC Film Festivala, Montaser Marai u ime Al Jazeera Media Institutea dodijelio je certifikate učesnicima treninga za mlade autore pod nazivom „Snimanje istraživačkih dokumentarnih filmova s aktuelnim temama”, održanog pod vodstvom Al Jazeerinih iskusnih producenata i autora dokumentarnih filmova, Giovanni Ulleri i Eki Rrahmani.

Svih 29 učesnika, pored pomenutog treninga, pohađalo je i interaktivnu radionicu „Izazovi istraživačkog novinarstva u TV dokumentarizmu” koju su održali hrvatski producenati Tomislav Pulić i Robert Tomić Zuber.

Certifikati su dodijeljeni učesnicima iz: Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Na kraju se prisutnima prigodnim govorom obratio direktor Al Jazeera Documentary Chennel, Ahmed Mahfouz Nouh, nakon čega je uslijedila ponovljena projekcija filma „Arkanovo naslijeđe: Srpska mafija” francuskog reditelja Jerome Pierrata.

Tokom pet dana festivala u tri selekcije prikazana su 23 filma koje je pogledalo oko 3.000 gledalaca. Neki od fimova koji su prikazani na AJB DOC Film Festivalu uskoro će biti emitovani i u programu Al Jazeere Balkans.

Aktuelno

Izložba Osmana Arslanagića u Collegium Artisticum-u

Galerija Collegium artisticum Vas sa zadovoljstvom poziva na otvorenje izložbe “4 ZVONA“ autora Osmana Arslanagića. Otvorenje će biti upriličeno...

7 najlijepših kuća na drvetu

Svi smo nekakda sanjali kao djeca o kućama na drvetu, o svom malom svijetu gdje se snovi i mašta spajaju u jedno....

Pripremite se: Stiže pomrčina ‘krvavog vučjeg Supermjeseca’

Zaljubljenici u nebeske fenomene moći će u noći na 21. januara uživati u potpunoj pomrčini Mjeseca, koja je zbog nekoliko nebeskih...

Kamerni Teatar 55 program za Januar

Kamerni Teatar 55 za ovaj mjesec pripremio je zaista zavidan program u kojem će se svi pronaći, za svakoga po nešto.

Silver & Smoke program za Januar

Prošla je nova godina! Pa šta onda, za ples i provod nikada nije kasno. Zato svi željni dobre elktronske muzike i plesa...