Naslovnica Uncategorized Prva transplatacija glave zakazana za decembar 2017!

Prva transplatacija glave zakazana za decembar 2017!

Talijanski naučnik planira prvo presađivanje ljudske glave za decembar 2017. Da li je to igranje sa medicinom ili će to biti korak naprijed za medicinska istraživanja?

Mora se priznati, određene simpatije prema ovom “ludom” naučniku postoje. No šta kažu ostali izvori, provjerili smo za Vas.

Isprva cijela priča je djelovala potpuno lažno. Nešto kao dobra priča za tabloide ili tipična priča za prikupljanje klikova na portalima. Sve je mirisalo na izmišljotinu i trebalo je samo vidjeti odakle ona dolazi. Međutim, prva transplantacija glave je stvarno zakazana za decembar 2017. godine!

Glavni junak priče je “ludi” naučnik, talijanski neurokirurg Sergio Canavero. Naučnik koji voli da se naruga konvencionalnim metodama, ali definitivno nije negativac.

Sergia pokreće osnovna želja da vraća mobilnost nepokretnostima i premda su se mnogi u znanstvenim i medicinskim krugovima rugali njegovom najnovijem pothvatu, ipak su ga saslušali i objavili njegove detaljne planove u časopisu Surgical Neurology International.

Procedura

Vjerovali ili ne, Canavero ima i dobrovoljca za ovu medicinsku avanturu, to je Valery Spiridonov.

Spiridonov je rus koji je rođen sa rijetkim stanjem poznatim kao Werdnig-Hoffmannova bolest.

Bolest koju ima paralizirala mu je cijelo tijelo od vrata niže, ostavivši ga s razbijenim mišićima i živcima, uključujući one najvažnije živčane stanice u leđnoj moždini koje omogućuju ljudima da stoje i hodaju.

Spiridonov živi svoj život u invalidskim kolicima, jedva se može hraniti, pisati i kretati pomoću upravljačke palice. To je sudbina koju ne možete ni zamisliti. Ipak, to je dobar pokazatelj zašto bi baš on mogao volontirati za prvo presađivanje glave u istoriji.

Priprema za transplantaciju

Prva prepreka za Canavera i njegov tim je da trebaju nači tijelo. Trebat će im mladi pacijent kojemu je dijagnozirana moždana smrt. Nažalost, samo presađivanje glave za sada je još ilegalno, pa postoji malo idealnih kandidata.

No, nakon što dobiju dopuštenje obitelji darovatelja, Spiridonovo će tijelo biti ohlađeno na 10 stupnjeva celzijusa kako bi se usporila atrofija tkiva, dajući ekipi oko sat vremena da obavi transplantaciju prije nego njegov mozak umre.

Zatim, glava pacijent i donator će se istodobno ukloniti s transparentnim dijamantnim lopaticama. Ovo je kritična tačka zbog navedenog vremenskog ograničenja i zahtijevat će da prilagođena dizalica pažljivo spusti Spiridonovu glavu na vrat donorskog tijela.

Nakon što se glava spusti, spojit će se s novom kičmenom moždinom pomoću hemijske tvari koja se naziva polietilen glikol ili PEG. Pokazalo se da PEG potiće ponovni rast stanica kičmene moždine, tako da postoji nada da će se na taj način pomoći tijelu da prihvati transplantaciju.

Nakon spajanja kičme, svi mišići i krv iz donorskog tijela morat će se povezati s Spiridonovom glavom. Tim će morati paziti na stanje implantata, tako da će Spiridonov biti zadržan u induciranoj komi tijekom tri do četiri sedmice kako bi se osiguralo da sve radi kako je planirano. Dok se to prati, implantirane elektrode će jačati one nove živčane veze u kičmenoj moždini.

Mnogi kritičari osporavaju Canaveroove planove kao neetične, i idu toliko daleko da kažu da bi Canavero trebao biti optužen za ubojstvo ako pacijent umre na operacijskom stolu. Međutim Canavaro vjeruje da njegova metoda ima potencijala i predviđa visokih 90% šanse za uspjeh. Daljnje ohrabrenje potječe od uspješnih transplantacija životinjskih glava kao što je presađivanje glave majmuna koje je izveo dr. Xiaoping Ren sa univerziteta Harbin Medical.

Bez obzira na javnu percepciju njihovih planova, Canavero i Spiridonov se nadaju da će postupak biti uspješan. Za Spiridonova prednosti su očite, ali ako prva transplantacija ljudske glave uspije, cjelokupna medicinska zajednica može imati koristi na način koji mijenja cijeli svijet.

Potencijal

Sad se još malo zamislimo, ako ova transplantacija glave bude uspješna, koliko dugo ćemo čekati dok ne budemo mogli staviti ljudske glave na robotsko tijelo?

Prema Canaverou, cijeli postupak bi mogao potencijalno produžiti nečiji život. Osnovna ideja je da ako je vaše donirano tijelo mlađe od vašeg originalnog tijela, bukvalo dodajete godine na svoj život. Prilično smjela i sumnjiva tvrdnja, ali ipak nosi sa sobom malo jezive logike.

Bez obzira na sve prednosti, ništa više nećemo znati sve dok Canavero ne izvrši operaciju. Ako mu to ne pođe za rukom, Canavero će morati ozbiljno odgovarati cijelom medicinskom svijetu.

A šta Vi mislite? Da li je ovo samo pretjerana teorija, ili bi moglo biti stvar koja će revolucionirati polje donacije organa i dati novu iskru nade paraplegičarima?

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...