Naslovnica Uncategorized Regionalna konferencija o ljudskim pravima LGBTI osoba

Regionalna konferencija o ljudskim pravima LGBTI osoba

Regionalna konferencija o ljudskim pravima LGBTI osoba – Sloboda okupljanja: pravo za sve ili privilegija za pojedine?

U okviru programa za 17. maj Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, Sarajevski otvoreni centar Vas poziva na regionalnu konferenciju o ljudskim pravima LGBTI osoba pod  nazivom Sloboda okupljanja: pravo za sve ili privilegija za pojedine? koja će biti održana u ponedjeljak  7. maja/svibnja 2018. godine u Sarajevu.

Organizujemo ovu konferenciju kako bismo podsjetili institucije Bosne i Herecegovine i njenih entiteta  na obaveze koje je potrebno regulisati u cilju postizanja ravnopravnosti LGBTI osoba u bh. društvu. Ova jednodnevna konferencija bit će mjesto podsticanja javne rasprave o pitanjima od interesa za LGBTI osobe, ali i druge društvene grupe u BiH, tačnije o pravu na slobodu okupljanja.

Konferencija Sloboda okupljanja: pravo za sve ili privilegija za pojedine? je jednodnevna konferencija u okviru koje će se diskutovati o međunarodnim standardima za zaštitu slobode okupljanja i praski zemalja u regiji, te o nacionalnom zakonodavtsvu i slobodi okupljanja u BiH. Učešće u sklopu panela će uzeti regionalni i domaći eksperti_ce iz navedene oblasti, predstavnici_ce Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (OIDHR) iz Varšave, predstavnici_e Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, predstavnici_e Misije OSCE BiH, predstavnici_e domaćih nadležnih institucija; te predstavnici_ce međunarodnih i domaćih organizacija civilnog sektora.

Napomena: Troškovi osvježenja i ishrane će biti pokriveni učesnicima_cama koji_e dolaze na Konferenciju, dok troškove smještaja i prijevoza nismo u mogućnosti da pokrijemo. Prevod na engleski i BHS jezike je obezbijeđen. Molimo Vas  da svoje učešće na konferenciji potvrdite Sarajevskom otvorenom centru do 04.05.2018. godine na e-mail: jozo@soc.ba ili faxom na broj: +387(33) 551 002.

Konferenciju organizuje Sarajevski otvoreni centar pod pokroviteljstvom Fonda otvoreno društvo u BiH.

Za više informacija, molimo Vas da nas kontaktirate putem telefona na broj:

+387(33) 551 000, kontakt osobe Jozo Blažević i Amina Dizdar.

Prijevod na engleski i BHS jezike je obezbijeđen.

Za više informacija i o rasporedu konferencije pogledajte:

 

 

 

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...