Naslovnica Uncategorized Retro Reaktor: Najčudniji dizajn za omot video igre ikada!

Retro Reaktor: Najčudniji dizajn za omot video igre ikada!

Piše: Osman Teskeredžić

Nije bilo lako promovirati video igre polovinom 80-tih godina nakon kraha gaming industrije u Americi 1983. godine. Pogotovo ne ako ste bizarna SEGA, koja se tek etablira na trzištu konzola za video igre.
Kažem bizarna Sega, jer mislim na čudne odluke koje je ta kompanija donosila tokom svoje burne istorije.

Sega je firma koja je poznata po arcade igricama, a odlučila je udariti konkurenciju na tržištu kućnih igrica tako sto je proizvela seriju konzola. Sega MK III, na zapadu poznat kao Master System je bio Segin odgovor na Nintendo Entertainment System.

Iako je Segin Master System bio superiornija konzola od NES-a, Nintendo je izašao kao ubjedljivi pobjednik te generacije.

Vratimo se na početak ovoga teksta gdje spominjem promoviranje video igre. Ne mislim na TV-reklame i takve reklamne kampanje nego mislim na dizajn pakovanja za igrice. 80-tih godina pakovanja su bila ukrašena umjetnickim djelima, da se tako izrazim. Bizarna Sega je odlučila na drugi način da pristupi dizajnu covera od igrica.

Kao prvo, svi coveri su bijeli sa mustrom iz računske teke i u pocetku su imali crteže
koje kao da su ih crtala djeca predškolskog uzrasta.

Crteži ne samo da su se razlikovali po tome sto su bili jednostavni i dječiji, nego su bili toliko čudni da se onaj koji posmatra omot igrice pita: “Šta ja kojeg vraga ovo držim u ruci?!”

Meni najčudniji od svih omota je za igricu “Pro Wrestling” iz 1986. godine. Obratićemo pažnju na motiv kečera u donjem, lijevom uglu koji stoji odrubljene glave. Hrvačkim zahvatom drži sam svoju odrubljenu glavu. Glava ima isplažen jezik, a sa čela joj frca znoj?

Prizor, iako komičan, neće nikoga ostavit ravnodušnim dok posmatra omot.

Postavlja se pitanje, da li je dizajner omota bio u prisebnom stanju ili je dizajn nastao pod destvom određenih substanci?

Također se pitamo, da li je rukovodstvo Sege uopšte vidilo ovaj dizajn i da li je on prošao ikakvu kontrolu kvalitete? Teško je naći odgovor na ova pitanja kao ni to da li bi bilo koja druga firma mogla odobriti ovaj dizajn i staviti svoj logotip pored ovog crteža?

Posjetite Retro Reaktor Youtube kanal i Facebook stranicu.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...