Naslovnica Uncategorized Sarajevo, evropski Jerusalem koji preživi svaki konflikt. Indijski magazin The Hindu

Sarajevo, evropski Jerusalem koji preživi svaki konflikt. Indijski magazin The Hindu

Podsjećaju da se u glavnom gradu BiH desilo ubistvo austrijskog princa Franza Ferdinanda što je dovelo do početka Prvog svjetskog rata.

“Svakih 50 godina ovdje se dogodi neka vrsta sukoba. Posljednji je nazvan ‘opsada Sarajeva’ trajao je četiri godine, od 1992. do 1996. godine. Grad su granatirali etnički Srbi iz Bosne koji su opkolili Sarajevo i ubrzo nakon toga Jugoslavija je ‘pukla’ pod vlastitom težnom. Neki ožiljci su još ostali. Najvidljiviji su na zgradama gdje imaju rupe od gelera. Vidljivi su i na ulicama gdje su eksplodirale granate. Oni su danas ispunjeni crvenom smolom i efuemistički se zovu Sarajevske ruže”, navodi magazin.

Hindu piše kako ponos modernog Sarajeva potiče još od 1984. godine kada je ovaj grad bio domaćin Zimskih olimpijskih igara, podsjetivši da je BiH tada bila dio Jugoslavije koju je vodio revolucionarni komunista Tito.

“Bespotrebno je reći da svaki sredovječni Bosanac ima sanjive oči kada se govori o Titovoj Jugoslaviji dok povlači dim cigarete u restoranu. Pušenje u javnosti i restoranima je jedna od rijetkih ostavština jugoslovenskog vremena. Kako nam je rekao jedan stanovnik: ‘Svako je imao posao i nikada nije bilo problema s pronalaskom stana'”, stoji u tekstu.

Svojim čitateljima opisuju kako su sarajevske džamije finansirali Saudijci, a tržnice Katar, te da je povećan broj turista iz Zapadne Azije.

“Sarajevo izgleda sretno jer se oslanja na Tursku, što smo imali priliku nedavno vidjeti kada je Recepu Tayyipu Erdoganu bili dozvoljeno da u Sarajevu održi kampanju uoči turskih izbora, nakon što ga je EU odbila. Postoji opipljiv skepticizam o tome hoće li ovo sve ukrutiti liberalne islamske vrijednosti po kojima je grad poznat i povući ga prema populističkom konzervatizmu”, ističe The Hindu.

Kažu kako je broj kineskih turista povećan, podsjetivši da je jugoslovenski kultni klasik “Valter brani Sarajevo” bio izuzetno popularan kada je izašao u kinima.

“Dok šetamo u gradski užurbani bazar, motiv na pločniku poručuje ‘istok/zapad: Sarajevo mjesto susreta kultura’ misleći na koegzistenciju bečke arhitekture i otomanske ere bazara. Malo dalje zaustavljamo se na mjestu gdje se nalaze džamija, sinagoga i pravoslavna crkva i upravo ova zona se zove evropski Jerusalem”, opisuje The Hindu.

Magazin se dotakao i kompleksnog uređenja i političkog sistema, te masovnog iseljavanja mladih iz države.

“Kompleksni izborni sistem, multietničke tenzije i visoke stope nezaposlenosti uzrokovale su da mladi iz ovog grada migriraju u Evropu tražeći bolje šanse. Samo ih je malo odlučilo ostati, ali sve je u rukama gradskih političara i vlasti”, zaključio je The Hindu.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...