Naslovnica Uncategorized Sarajevo, evropski Jerusalem koji preživi svaki konflikt. Indijski magazin The Hindu

Sarajevo, evropski Jerusalem koji preživi svaki konflikt. Indijski magazin The Hindu

Podsjećaju da se u glavnom gradu BiH desilo ubistvo austrijskog princa Franza Ferdinanda što je dovelo do početka Prvog svjetskog rata.

“Svakih 50 godina ovdje se dogodi neka vrsta sukoba. Posljednji je nazvan ‘opsada Sarajeva’ trajao je četiri godine, od 1992. do 1996. godine. Grad su granatirali etnički Srbi iz Bosne koji su opkolili Sarajevo i ubrzo nakon toga Jugoslavija je ‘pukla’ pod vlastitom težnom. Neki ožiljci su još ostali. Najvidljiviji su na zgradama gdje imaju rupe od gelera. Vidljivi su i na ulicama gdje su eksplodirale granate. Oni su danas ispunjeni crvenom smolom i efuemistički se zovu Sarajevske ruže”, navodi magazin.

Hindu piše kako ponos modernog Sarajeva potiče još od 1984. godine kada je ovaj grad bio domaćin Zimskih olimpijskih igara, podsjetivši da je BiH tada bila dio Jugoslavije koju je vodio revolucionarni komunista Tito.

“Bespotrebno je reći da svaki sredovječni Bosanac ima sanjive oči kada se govori o Titovoj Jugoslaviji dok povlači dim cigarete u restoranu. Pušenje u javnosti i restoranima je jedna od rijetkih ostavština jugoslovenskog vremena. Kako nam je rekao jedan stanovnik: ‘Svako je imao posao i nikada nije bilo problema s pronalaskom stana'”, stoji u tekstu.

Svojim čitateljima opisuju kako su sarajevske džamije finansirali Saudijci, a tržnice Katar, te da je povećan broj turista iz Zapadne Azije.

“Sarajevo izgleda sretno jer se oslanja na Tursku, što smo imali priliku nedavno vidjeti kada je Recepu Tayyipu Erdoganu bili dozvoljeno da u Sarajevu održi kampanju uoči turskih izbora, nakon što ga je EU odbila. Postoji opipljiv skepticizam o tome hoće li ovo sve ukrutiti liberalne islamske vrijednosti po kojima je grad poznat i povući ga prema populističkom konzervatizmu”, ističe The Hindu.

Kažu kako je broj kineskih turista povećan, podsjetivši da je jugoslovenski kultni klasik “Valter brani Sarajevo” bio izuzetno popularan kada je izašao u kinima.

“Dok šetamo u gradski užurbani bazar, motiv na pločniku poručuje ‘istok/zapad: Sarajevo mjesto susreta kultura’ misleći na koegzistenciju bečke arhitekture i otomanske ere bazara. Malo dalje zaustavljamo se na mjestu gdje se nalaze džamija, sinagoga i pravoslavna crkva i upravo ova zona se zove evropski Jerusalem”, opisuje The Hindu.

Magazin se dotakao i kompleksnog uređenja i političkog sistema, te masovnog iseljavanja mladih iz države.

“Kompleksni izborni sistem, multietničke tenzije i visoke stope nezaposlenosti uzrokovale su da mladi iz ovog grada migriraju u Evropu tražeći bolje šanse. Samo ih je malo odlučilo ostati, ali sve je u rukama gradskih političara i vlasti”, zaključio je The Hindu.

Aktuelno

Foo Fighters rasprodali pulsku Arenu u 2 minute

Foo Fighters su u samo 2 minute nakon puštanja u prodaju, rasprodali sve ulaznice za svoje premijerno gostovanje na ovim prostorima koje će se...
video

Lider benda The Babe Barbarella: „Što sam stariji, to mi se više sviđa direktni sudar sa strahom!“

Ovih dana se svugdje traži karta više za najavljenu zabavu godine, koja će 23. novembra biti održana u obnovljenom kinu Imperijal u Sarajevu. Organizaciju...
video

Lomljivo! Novi iPad Pro savija se poput komada papira

Appleov iPad Pro najmoćniji je tablet na tržištu čiji je hardver snažniji od brojnih prijenosnih računala i, kažu iz ove kompanije, snažan poput Xboxa...

Pad vrijednosti Apple-a. Korisnicima je dosta visokih cijena

Ovo je trebao biti još jedan rekordan i historijski kvartal za Apple u kojem su analitičari očekivali veliku potražnju za novim modelima iPhonea. Još...

Messenger pao u cijelom svijetu, najviše prijava zabilježeno u Europi

Ako ste u ponedjeljak tokom dana imali problema s Facebookovim Messengerom, bilo da niste mogli poslati poruku ili da se uopće niste mogli ulogirati,...