Naslovnica Uncategorized Sarajlija Muhamed Ćeif kroz slike pokazuje vrijednosti ljubavi i ljepote

Sarajlija Muhamed Ćeif kroz slike pokazuje vrijednosti ljubavi i ljepote

“Art of Ćeif” naziv je izložbe slika koja je večeras otvorena u galeriji “Kristijan Kreković” u Tuzli. Autor postavke Sarajlija Muhamed Ćeif predstavio se s 29 djela koja su nastajala 18 godina kroz tri ciklusa, a pokazuju prave vrijednosti ljubavi i ljepote.

“Djela sadrže cikluse riba, maslina i motiva otpora, drveća te oblika vatre. To su sve stvari koje su me okruživale, a ja sam ih bilježio te na kraju iz skica pravio u slike. To su moji trenuci i brzo reagovanje, gdje nema puno čekanja i odmora”, rekao je Ćeif.

Ovom izložbom autor želi pokazati da je umjetnost veoma važna za svakog čovjeka, a slike same govore šta su zapravo prave vrijednosti ljubavi i ljepote.

Ćeif je u Tuzlu stigao danas, a kako je istakao u našem razgovoru, uvjerenja je da će nakon boravka u gradu soli nastati i ciklus slika koji će biti posvećen ovom gradu.

Tuzlanska profesorica likovne umjetnosti Marina Trogrlić večeras je kazala da su djela rađena u tri različita vremenska perioda kroz koja umjetnik pokazuje svoju stvaralačku energiju.

“On je u duši ekspresionista, izražavajući unutrašnju ljepotu. Također, na djelima je prisutno široko bogatstvo prikazano kroz različite motive. Kao što znamo, riba nosi duboku simboliku kroz čitavu historiju, a npr. u Kršćanstvu je simbol Isusa Krista, dok je maslina stoljećima simbol mira i bogatstva. U apstraktnim kompozicijama umjetnik apstrahira ove elemente i dokazuje da je ona bezvremenska”, navela je Trogrlić.

Organizator ove izložbe su Hrvatsko kulturno društvo Napredak, glavna podružnica Tuzla i tamošnji Franjevački samostan “Svetih apostola Petra i Pavla” pod čijim okriljem i djeluje galerija “Kristijan Kreković”.

Gvardijan tuzlanskog samostana fra. Mario Divković kazao je da spomenuta galerija kroz izložbe i sve ostale kulturne manifestacije pokušava ljude otrgnuti od ustaljene svakodnevnice.

“Pokušavamo čovjeku približiti umjetnost, boju i ljubav. Možda neke mlađe generacije koje budu posjetile ovu galeriju i izložbu u sebi otkriju talent za slikanje. Cilj nam je da u današnjem vremenu, koje se bombardira lošim informacijama stvorimo lijepu vijest koja će otići iz našeg grada i kantona”, istakao je Divković.

Kroz svoja djela Ćeif je i večeras pokazao da bježi od aktuelnih tema i stvarnosti, stvarajući jedan svoj svijet.

Već 20 godina doslijedan je istim motivima, s istim slikarskim rukopisom, a slovi i za jednog od rijetkih umjetnika koji je ostao vijeran štafelarnom slikarstvu.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...