Naslovnica Uncategorized Sarajlija Muhamed Ćeif kroz slike pokazuje vrijednosti ljubavi i ljepote

Sarajlija Muhamed Ćeif kroz slike pokazuje vrijednosti ljubavi i ljepote

“Art of Ćeif” naziv je izložbe slika koja je večeras otvorena u galeriji “Kristijan Kreković” u Tuzli. Autor postavke Sarajlija Muhamed Ćeif predstavio se s 29 djela koja su nastajala 18 godina kroz tri ciklusa, a pokazuju prave vrijednosti ljubavi i ljepote.

“Djela sadrže cikluse riba, maslina i motiva otpora, drveća te oblika vatre. To su sve stvari koje su me okruživale, a ja sam ih bilježio te na kraju iz skica pravio u slike. To su moji trenuci i brzo reagovanje, gdje nema puno čekanja i odmora”, rekao je Ćeif.

Ovom izložbom autor želi pokazati da je umjetnost veoma važna za svakog čovjeka, a slike same govore šta su zapravo prave vrijednosti ljubavi i ljepote.

Ćeif je u Tuzlu stigao danas, a kako je istakao u našem razgovoru, uvjerenja je da će nakon boravka u gradu soli nastati i ciklus slika koji će biti posvećen ovom gradu.

Tuzlanska profesorica likovne umjetnosti Marina Trogrlić večeras je kazala da su djela rađena u tri različita vremenska perioda kroz koja umjetnik pokazuje svoju stvaralačku energiju.

“On je u duši ekspresionista, izražavajući unutrašnju ljepotu. Također, na djelima je prisutno široko bogatstvo prikazano kroz različite motive. Kao što znamo, riba nosi duboku simboliku kroz čitavu historiju, a npr. u Kršćanstvu je simbol Isusa Krista, dok je maslina stoljećima simbol mira i bogatstva. U apstraktnim kompozicijama umjetnik apstrahira ove elemente i dokazuje da je ona bezvremenska”, navela je Trogrlić.

Organizator ove izložbe su Hrvatsko kulturno društvo Napredak, glavna podružnica Tuzla i tamošnji Franjevački samostan “Svetih apostola Petra i Pavla” pod čijim okriljem i djeluje galerija “Kristijan Kreković”.

Gvardijan tuzlanskog samostana fra. Mario Divković kazao je da spomenuta galerija kroz izložbe i sve ostale kulturne manifestacije pokušava ljude otrgnuti od ustaljene svakodnevnice.

“Pokušavamo čovjeku približiti umjetnost, boju i ljubav. Možda neke mlađe generacije koje budu posjetile ovu galeriju i izložbu u sebi otkriju talent za slikanje. Cilj nam je da u današnjem vremenu, koje se bombardira lošim informacijama stvorimo lijepu vijest koja će otići iz našeg grada i kantona”, istakao je Divković.

Kroz svoja djela Ćeif je i večeras pokazao da bježi od aktuelnih tema i stvarnosti, stvarajući jedan svoj svijet.

Već 20 godina doslijedan je istim motivima, s istim slikarskim rukopisom, a slovi i za jednog od rijetkih umjetnika koji je ostao vijeran štafelarnom slikarstvu.

Aktuelno

Ima li života poslije smrti?

Pitanje života poslije smrti oduvijek je bilo aktualno. Što se točno događa kad osoba umre? Nastavi li živjeti u nekom drugom obliku? Upravo je to...

Sade objavila spot za novu pjesmu o gubitku i preživljavanju

Sade Adu, britanska muzička diva vratila se na glazbenu scenu početkom ove godine, nakon čak osam godina diskografske pauze. Diva koja je hitovima “Smooth...

Sarajlija Muhamed Ćeif kroz slike pokazuje vrijednosti ljubavi i ljepote

"Art of Ćeif" naziv je izložbe slika koja je večeras otvorena u galeriji "Kristijan Kreković" u Tuzli. Autor postavke Sarajlija Muhamed Ćeif predstavio se...

Obnovljeno kino Imperijal spremno za Jameson party godine

Ukoliko ste mislili da je sa krajem ljeta i dolaskom jeseni stavljena tačka na ludi provod, varate se. Prije nego utonete u ovogodišnji zimski...

“Keep it modern”, mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH

"Mjesec muzeja" je manifestacija koja se u Historijskom muzeju BiH već treću godinu obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren Muzej....