Naslovnica Uncategorized Sretan 70-ti rođendan Iggy Pop!

Sretan 70-ti rođendan Iggy Pop!

Tačno je, čovjek koji se jednom prijavio u duševnu bolnicu da se izbori sa svojom ovisnošću o drogama, je proslavio svoj 70-ti rođendan!
Rođen pod imenom James Newell Osterberg, Jr., 21. aprila 1947, je osnovao The Stooges u Ann Arboru, Michigan 1967. godine. Bendov otkačeni, primitivni stil u performansima u kasnim 1960-im godinama i ranim 1970-im, su pomogli da se postave temelji za punk rok eksploziju sredinom 1970-ih godina.
Do tada, David Bowie je već uzeo Iggya pod svoje krilo, vodeći ga sa sobom na turneju “Station to Station”. Bowie je producirao i pisao dva albuma za Popa – The Idiot i Lust for Life, glavnu numeru istog imena koja je postala Iggy Popov potpis i koja je ponovno oživjejela kada je puštena u filmu Trainspotting 1996 godine.

I posljednjih decenija, Iggy je postao nešto poput starijeg predstavnika proto-punka, pojavljujući se svuda – od Nickelodeonovog serijala “The Adventures of Pete and Pete” do “Star Trek – Deep in Space Nine”-a.
U novoj milenijumu, Pop se opet spojio sa prijateljima iz benda Stooges koji su još bili živi, koji su bili na kraju uvršteni u Rock and Roll Hall of Fame u 2010. godini, uprkos tome što je pravi gitarista Stoogesa Ron Asheton umro u 2009. godini. Njegov brat, bubnjar Scott Asheton je umro 2014. godine. Prošle godine, Iggijev album koji je snimljen u kolaboraciji sa Queens of the Stone Age gitaristom i pjevačem Josh Homme, Post Pop Depression, je dobio Grammy nominaciju za najbolji alternativni muzički album. Pop je također nominovan za Oskara ove godine za svoju pjesmu “Gold” sa filma istog imena od glumca Matthew McConaughey-a.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...