Naslovnica Uncategorized Studentski izum "treći palac" proširuje ljudske sposobnosti

Studentski izum “treći palac” proširuje ljudske sposobnosti

Pronalazač ovog izuma, Dani Clode diplomirana studentkinja Kraljevskog koledža umjetnosti u Londonu – “Porijeklo riječi proteza znači dodati, staviti na nešto, tako da ne popravlja ili zamjenjuje, već proširuje.” kaže Clode. “Treći palac inspirisan je porijeklom ove riječi, istražujući ljudsko proširenje i ima za cilj da se protetika koristi kao produžetak tela“.

Video ispod daje detaljniji pogled na ono za šta je “treći palac” sposoban:

Treći palac je kontrolisan pokretima korisnikovih stopala, preko senzora pritiska ugrađenih u njegove cipele. Clode je odabrala ovaj metod kontrole kako bi iskoristila postojeće veze između naših ruku i stopala, koje redovno koristimo zajedno pri vožnji automobila, rukovanju mašinom za šivanje ili sviranje klavira.

Postoji mogućnost da se ovaj gadget pogrešno shvati kao neosjetljiv onima sa stvarnim invaliditetom kojima je potrebna protetika, ali mislimo da je Clode objasnila njegovo postojanje vrlo jasno i opravdano. Radi se o istraživanju, a ne o fiksiranju, i iskreno mislimo da je to potpuno prihvatljivo. Osim toga, sigurani samo da bi moglo pomoći nekome sa nedostajućim prstom. Ili ipak ne?

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...