Naslovnica Uncategorized Švicarka predstavila “Dugo putovanje biciklom od Švicarske do Bosne”

Švicarka predstavila “Dugo putovanje biciklom od Švicarske do Bosne”

Putopisno predavanje “Dugo putovanje biciklom od Švicarske do Bosne” održala je u srijedu navačer u Travniku botaničarka iz Švicarske Maiann Suhner.

Pripovijedajući o predjelima koje je vidjela i ljudima koje je upoznala 2016. godine, kada je putovala od švicarskog grada Neuchâtela do Travnika, Suhner je istaknula kako prije samog putovanja nije puno znala o zemljama bivše Jugoslavije te dodala kako je fascinirana prirodom i gostoljubivošću stanovnika toga područja.

– Osim prelijepe prirode, tu je i bogata historija koja se može vidjeti na svakom koraku. U arhitekturi, recimo, možete vidjeti austrougarski i osmanski period, a naravno da sam vidjela i stećke, kao i rimske ostatke. Na zgradama se, također, može vidjeti da je na ovom području bilo socijalističko društvo i to mi je jako interesantno. Sve to je veliki potencijal za turizam, jer se na malom prostoru može prikazati historija Evrope – kazala je Suhner novinarima.

Istaknula je da je, vozeći bicikl kroz Hrvatsku i BiH, primijetila i upečatljive tragove proteklog rata o kojem se, kako kaže, ne priča dovoljno u njezinoj zemlji.

– Kada čovjek ovdje dođe, prvi dojam su mu ti tragovi rata… Znala sam da je ovdje bila velika kriza i strašan rat, ali niko nam nije pojasnio što se zapravo događalo, odnosno razloge i kontekst samog rata. Čudno mi je da se kod nas u školama malo o tome govorilo, iako smo imali učenike iz Hrvatske i BiH koji su izbjegli u Švicarsku. To je šteta jer smo svi dio Evrope – naglasila je.

Uz foto slajdove, Maiann Suhner pričala je, na jezicima bh. naroda, o spremnosti da napusti zonu svakodnevnog komoditeta i sigurnosti, radi usamljeničkog traganja za novim i nepoznatim.

Kako kaže, u učenju jezika pomogao joj je roman “Travnička hronika”, nobelovca Ive Andrića, čije dijelove je naučila napamet.

– Učila sam napamet dijelove tog romana, koji mi je bio kao lijepa muzika. Dok sam boravila u BiH, trudila sam se da slušam i pričam i slušam, jer mi zaista ambicija bila naučiti jezik. Ne želim ulaziti u diskusije kako se on zove, ali mi je interesantno da istim jezikom mogu pričati u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, a da me svi razumiju – dodala je.

Predavanje “Dugo putovanje biciklom od Švicarske do Bosne” održano je u okviru manifestacije “Andrićevi dani”, koja u Travniku traju do 9. oktobra.

Aktuelno

Ima li života poslije smrti?

Pitanje života poslije smrti oduvijek je bilo aktualno. Što se točno događa kad osoba umre? Nastavi li živjeti u nekom drugom obliku? Upravo je to...

Sade objavila spot za novu pjesmu o gubitku i preživljavanju

Sade Adu, britanska muzička diva vratila se na glazbenu scenu početkom ove godine, nakon čak osam godina diskografske pauze. Diva koja je hitovima “Smooth...

Sarajlija Muhamed Ćeif kroz slike pokazuje vrijednosti ljubavi i ljepote

"Art of Ćeif" naziv je izložbe slika koja je večeras otvorena u galeriji "Kristijan Kreković" u Tuzli. Autor postavke Sarajlija Muhamed Ćeif predstavio se...

Obnovljeno kino Imperijal spremno za Jameson party godine

Ukoliko ste mislili da je sa krajem ljeta i dolaskom jeseni stavljena tačka na ludi provod, varate se. Prije nego utonete u ovogodišnji zimski...

“Keep it modern”, mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH

"Mjesec muzeja" je manifestacija koja se u Historijskom muzeju BiH već treću godinu obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren Muzej....