Naslovnica Uncategorized Švicarka predstavila “Dugo putovanje biciklom od Švicarske do Bosne”

Švicarka predstavila “Dugo putovanje biciklom od Švicarske do Bosne”

Putopisno predavanje “Dugo putovanje biciklom od Švicarske do Bosne” održala je u srijedu navačer u Travniku botaničarka iz Švicarske Maiann Suhner.

Pripovijedajući o predjelima koje je vidjela i ljudima koje je upoznala 2016. godine, kada je putovala od švicarskog grada Neuchâtela do Travnika, Suhner je istaknula kako prije samog putovanja nije puno znala o zemljama bivše Jugoslavije te dodala kako je fascinirana prirodom i gostoljubivošću stanovnika toga područja.

– Osim prelijepe prirode, tu je i bogata historija koja se može vidjeti na svakom koraku. U arhitekturi, recimo, možete vidjeti austrougarski i osmanski period, a naravno da sam vidjela i stećke, kao i rimske ostatke. Na zgradama se, također, može vidjeti da je na ovom području bilo socijalističko društvo i to mi je jako interesantno. Sve to je veliki potencijal za turizam, jer se na malom prostoru može prikazati historija Evrope – kazala je Suhner novinarima.

Istaknula je da je, vozeći bicikl kroz Hrvatsku i BiH, primijetila i upečatljive tragove proteklog rata o kojem se, kako kaže, ne priča dovoljno u njezinoj zemlji.

– Kada čovjek ovdje dođe, prvi dojam su mu ti tragovi rata… Znala sam da je ovdje bila velika kriza i strašan rat, ali niko nam nije pojasnio što se zapravo događalo, odnosno razloge i kontekst samog rata. Čudno mi je da se kod nas u školama malo o tome govorilo, iako smo imali učenike iz Hrvatske i BiH koji su izbjegli u Švicarsku. To je šteta jer smo svi dio Evrope – naglasila je.

Uz foto slajdove, Maiann Suhner pričala je, na jezicima bh. naroda, o spremnosti da napusti zonu svakodnevnog komoditeta i sigurnosti, radi usamljeničkog traganja za novim i nepoznatim.

Kako kaže, u učenju jezika pomogao joj je roman “Travnička hronika”, nobelovca Ive Andrića, čije dijelove je naučila napamet.

– Učila sam napamet dijelove tog romana, koji mi je bio kao lijepa muzika. Dok sam boravila u BiH, trudila sam se da slušam i pričam i slušam, jer mi zaista ambicija bila naučiti jezik. Ne želim ulaziti u diskusije kako se on zove, ali mi je interesantno da istim jezikom mogu pričati u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, a da me svi razumiju – dodala je.

Predavanje “Dugo putovanje biciklom od Švicarske do Bosne” održano je u okviru manifestacije “Andrićevi dani”, koja u Travniku traju do 9. oktobra.

Aktuelno

Foo Fighters rasprodali pulsku Arenu u 2 minute

Foo Fighters su u samo 2 minute nakon puštanja u prodaju, rasprodali sve ulaznice za svoje premijerno gostovanje na ovim prostorima koje će se...
video

Lider benda The Babe Barbarella: „Što sam stariji, to mi se više sviđa direktni sudar sa strahom!“

Ovih dana se svugdje traži karta više za najavljenu zabavu godine, koja će 23. novembra biti održana u obnovljenom kinu Imperijal u Sarajevu. Organizaciju...
video

Lomljivo! Novi iPad Pro savija se poput komada papira

Appleov iPad Pro najmoćniji je tablet na tržištu čiji je hardver snažniji od brojnih prijenosnih računala i, kažu iz ove kompanije, snažan poput Xboxa...

Pad vrijednosti Apple-a. Korisnicima je dosta visokih cijena

Ovo je trebao biti još jedan rekordan i historijski kvartal za Apple u kojem su analitičari očekivali veliku potražnju za novim modelima iPhonea. Još...

Messenger pao u cijelom svijetu, najviše prijava zabilježeno u Europi

Ako ste u ponedjeljak tokom dana imali problema s Facebookovim Messengerom, bilo da niste mogli poslati poruku ili da se uopće niste mogli ulogirati,...