Naslovnica Uncategorized URBAN GAME u Historijskom Muzeju BiH „Stazama revolucije Historijskog muzeja“

URBAN GAME u Historijskom Muzeju BiH „Stazama revolucije Historijskog muzeja“

U četvrtak 15.6.2017. u 18 sati dođite u Historijski muzej BiH u Sarajevu i krenite “Stazama Revolucije Historijskog muzeja” u sklopu Actopolis projekta.

Posjetite i upoznajte Historijski muzej BiH kroz opušten i zabavan način, otkrijte zanimljivosti koje on krije, sami istražite slike i objekte, dokumente i priče, i naučite nešto novo iz naše historije.

Pozivamo vas da se prijavite i igrate se sa nama unutar ove arhitektonski vrijedne zgrade.

Igra se odvija u parovima (tim od dva igrača), a svaki par će dobiti ‘test’ sa zadacima vezanim za sadržaj Historijskog muzeja BiH.

Naravno, za one najbolje su obezbjeđene i nagrade.

Opis igre:
U igri učestvuju parovi (tim od dva igrača/ice), tako da zajedno mogu rješavati postavljene zadatke i ujedno upoznavati se sa sadržajem samog muzeja.
Svaki par će, na početku igre, dobiti ‘test’ sa četiri zadatka vezana za Historijski muzej. Igrači/ce sami rješavaju zadatke istražujući prostor, upoznavajući se sa postavkama muzeja i samim tim otkrivajući odgovore na licu mjesta. Samo pravilnim rješavanjem ‘testa’ igrači/ce mogu otvoriti ‘finalni zadatak’. Par koji prvi riješi ‘finalni zadatak’ je pobjednik igre.

SARAJEVO URBAN GAME je zamišljena kao ‘quest game’ u javnom prostoru grada Sarajeva, a nastala je u sklopu Actopolis projekta, Sarajevo Album. Njeni tvorci, Fadil Hamzić i Faruk Odobašić, ljubitelji i stvaraoci društvenih igara su svoj prvi Urban game, pod nazivom #SuS – SELFIE U SARAJEVU, bazirali na tekstu “Sarajevska kina nekad i sad“, Dr. Danice David, (društveni list “Zajednički grad”, CRVENA, br.1, 2015.). Za prvi urban game, održan 18.07.2016 u Hastahana parku i na putu od i do sarajevskih kina, takmičari i takmičarke su za cilj imali ponovno pronaći i otkriti zaboravljene prostore bivših sarajevskih kino dvorana, od kojih su mnoga zatvorena ili su promijenila svoju namjenu, ali i onih novih unutar kojih još možemo uživati u nekoj kino projekciji. Osim zabave, konstantne aktivnosti i velike količine selfie fotografija ova igra se bavila sa prošlosti i sadašnjosti grada, ali i vizijama budućeg grada.

SARAJEVO URBAN GAME #2, “Stazama revolucije historijskog muzeja” kao svoj fokus uzima prostor i sadržaj Historijskog muzeja BIH, kao našeg zajedničkog dobra koje unutar ove arhitektonski vrijedne zgrade (projektovali su je 1959. godine Boris Magaš, Edo Šmidihen i Radovan Horvat, kao tadašnji muzej Revolucije) krije tajne, slike, dokumente i priče, objekte ili ideje, ali i nepresušan izvor zanimljivih zadataka i njihovih rješenja.

Historijski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je netom po završetku Drugog svjetskog rata, 13. novembra 1945. godine, kao Muzej narodnog oslobođenja. Sprva je bio smješten u Vijećnici, a 1963. godine je preseljen u namjenski izgrađenu zgradu na Marijin Dvoru. Do danas je ovaj Muzej više puta mijenjao ime i širio djelatnost. Od 1949. do 1967. zvao se Muzej narodne revolucije BiH, od 1967. do 1993. nosio je naziv Muzej revolucije BiH, a 1993. godine dobio je današnje ime – Historijski muzej BiH. Muzej tretira kompletnu historiju Bosne i Hercegovine od prvog spominjanja imena Bosna u historijskim izvorima (u spisu “De administrando imperio“ Konstantina Porfirogenita iz 949. godine) do danas. Kolekcija Muzeja podijeljena je u šest zbirki – zbirku arhivske građe, zbirku fotografija, zbirku trodimenzionalnih predmeta, zbirku umjetničkih djela, stručnu biblioteku i dokumentacioni centar. Fond Muzeja broji oko 400.000 predmeta, među kojima su i brojni rariteti.

Aktuelno

Electro Gothic dance night @ Club Monument 26.4.2019. od 22h

Osjetite snažni osjećaj euforije i zadovoljstva u moćnim tonovima Electro Gothic magije, u kojoj je ples vaš...

Promocija Albuma “Boundary Conditions” i koncert u klubu Monument 28.3.2019 u 21h

Label Ambrosia Musica i Ansambl Liminalit Vas pozivaju na promociju albuma "Boundary Conditions" 28. marta, u klubu Monumet, Štrosmajerova 3, s početkom u 21 sat,...

Rasplesani mart u Silver & Smoke

Najava martovskog programa za Silver & Smoke

Newromantic Goth Dance Party u AG klubu 2.3.2019.

Alternativa sa karakterom i dušom, nešto čega je u Sarajevu sve manje i manje. Urban Twilight u saradnja sa AG klubom i...

Izložba, video instalacija i govorni čin grupe Ambrosia u galeriji Zvono

18.2.2019 od 21h Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u...