Naslovnica Uncategorized URBAN GAME u Historijskom Muzeju BiH „Stazama revolucije Historijskog muzeja“

URBAN GAME u Historijskom Muzeju BiH „Stazama revolucije Historijskog muzeja“

U četvrtak 15.6.2017. u 18 sati dođite u Historijski muzej BiH u Sarajevu i krenite “Stazama Revolucije Historijskog muzeja” u sklopu Actopolis projekta.

Posjetite i upoznajte Historijski muzej BiH kroz opušten i zabavan način, otkrijte zanimljivosti koje on krije, sami istražite slike i objekte, dokumente i priče, i naučite nešto novo iz naše historije.

Pozivamo vas da se prijavite i igrate se sa nama unutar ove arhitektonski vrijedne zgrade.

Igra se odvija u parovima (tim od dva igrača), a svaki par će dobiti ‘test’ sa zadacima vezanim za sadržaj Historijskog muzeja BiH.

Naravno, za one najbolje su obezbjeđene i nagrade.

Opis igre:
U igri učestvuju parovi (tim od dva igrača/ice), tako da zajedno mogu rješavati postavljene zadatke i ujedno upoznavati se sa sadržajem samog muzeja.
Svaki par će, na početku igre, dobiti ‘test’ sa četiri zadatka vezana za Historijski muzej. Igrači/ce sami rješavaju zadatke istražujući prostor, upoznavajući se sa postavkama muzeja i samim tim otkrivajući odgovore na licu mjesta. Samo pravilnim rješavanjem ‘testa’ igrači/ce mogu otvoriti ‘finalni zadatak’. Par koji prvi riješi ‘finalni zadatak’ je pobjednik igre.

SARAJEVO URBAN GAME je zamišljena kao ‘quest game’ u javnom prostoru grada Sarajeva, a nastala je u sklopu Actopolis projekta, Sarajevo Album. Njeni tvorci, Fadil Hamzić i Faruk Odobašić, ljubitelji i stvaraoci društvenih igara su svoj prvi Urban game, pod nazivom #SuS – SELFIE U SARAJEVU, bazirali na tekstu “Sarajevska kina nekad i sad“, Dr. Danice David, (društveni list “Zajednički grad”, CRVENA, br.1, 2015.). Za prvi urban game, održan 18.07.2016 u Hastahana parku i na putu od i do sarajevskih kina, takmičari i takmičarke su za cilj imali ponovno pronaći i otkriti zaboravljene prostore bivših sarajevskih kino dvorana, od kojih su mnoga zatvorena ili su promijenila svoju namjenu, ali i onih novih unutar kojih još možemo uživati u nekoj kino projekciji. Osim zabave, konstantne aktivnosti i velike količine selfie fotografija ova igra se bavila sa prošlosti i sadašnjosti grada, ali i vizijama budućeg grada.

SARAJEVO URBAN GAME #2, “Stazama revolucije historijskog muzeja” kao svoj fokus uzima prostor i sadržaj Historijskog muzeja BIH, kao našeg zajedničkog dobra koje unutar ove arhitektonski vrijedne zgrade (projektovali su je 1959. godine Boris Magaš, Edo Šmidihen i Radovan Horvat, kao tadašnji muzej Revolucije) krije tajne, slike, dokumente i priče, objekte ili ideje, ali i nepresušan izvor zanimljivih zadataka i njihovih rješenja.

Historijski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je netom po završetku Drugog svjetskog rata, 13. novembra 1945. godine, kao Muzej narodnog oslobođenja. Sprva je bio smješten u Vijećnici, a 1963. godine je preseljen u namjenski izgrađenu zgradu na Marijin Dvoru. Do danas je ovaj Muzej više puta mijenjao ime i širio djelatnost. Od 1949. do 1967. zvao se Muzej narodne revolucije BiH, od 1967. do 1993. nosio je naziv Muzej revolucije BiH, a 1993. godine dobio je današnje ime – Historijski muzej BiH. Muzej tretira kompletnu historiju Bosne i Hercegovine od prvog spominjanja imena Bosna u historijskim izvorima (u spisu “De administrando imperio“ Konstantina Porfirogenita iz 949. godine) do danas. Kolekcija Muzeja podijeljena je u šest zbirki – zbirku arhivske građe, zbirku fotografija, zbirku trodimenzionalnih predmeta, zbirku umjetničkih djela, stručnu biblioteku i dokumentacioni centar. Fond Muzeja broji oko 400.000 predmeta, među kojima su i brojni rariteti.

Aktuelno

Ima li života poslije smrti?

Pitanje života poslije smrti oduvijek je bilo aktualno. Što se točno događa kad osoba umre? Nastavi li živjeti u nekom drugom obliku? Upravo je to...

Sade objavila spot za novu pjesmu o gubitku i preživljavanju

Sade Adu, britanska muzička diva vratila se na glazbenu scenu početkom ove godine, nakon čak osam godina diskografske pauze. Diva koja je hitovima “Smooth...

Sarajlija Muhamed Ćeif kroz slike pokazuje vrijednosti ljubavi i ljepote

"Art of Ćeif" naziv je izložbe slika koja je večeras otvorena u galeriji "Kristijan Kreković" u Tuzli. Autor postavke Sarajlija Muhamed Ćeif predstavio se...

Obnovljeno kino Imperijal spremno za Jameson party godine

Ukoliko ste mislili da je sa krajem ljeta i dolaskom jeseni stavljena tačka na ludi provod, varate se. Prije nego utonete u ovogodišnji zimski...

“Keep it modern”, mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH

"Mjesec muzeja" je manifestacija koja se u Historijskom muzeju BiH već treću godinu obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren Muzej....